Normal_ouderen_ouderenzorg_mantelzorg

Stichting Vilans heeft een serious game ontwikkeld voor mantelzorgers van een naaste met dementie. Mantelzorgers kunnen binnen het informatieve spel vier situaties oefenen: aankleden, douchen, eten en op pad gaan. Dit meldt Vilans. 

De vier oefenscenario’s zijn veelvoorkomende situaties voor mensen die zorgen voor ouderen met dementie. Mantelzorgers die het spel spelen, kunnen binnen ieder scenario kiezen voor verschillende acties die een bepaald resultaat laten zien.

Creatieve sessies met mantelzorgers 

Vilans heeft het spel ontwikkeld in samenwerking met mantelzorgers, door ze bij creatieve sessies over hun ervaringen te laten praten. Op basis daarvan is de inhoud van DemiZorg ontwikkeld. Ook geeft het spel tips over het omgaan met bepaalde situaties: “Een tactiek die uit de sessies naar voren kwam, is om als mantelzorger zo min mogelijk open vragen te stellen aan je naaste”, zegt onderzoeker Nienke Vos. Door te vragen of de hulpbehoevende wil douchen, blijft de vraag te onduidelijk. “Stel liever voor om samen iets te gaan doen. Zeg bijvoorbeeld “Laten we nu gaan douchen”.”

Door: Nationale Zorggids