Normal_voetbal

Deze week is voetbalbond Fifa gestart met de campagne #ReachOut om meer aandacht te vragen voor de mentale gezondheid van sporters. Bekende voetballers roepen in filmpjes op een einde te maken aan het taboe op het praten over mentale problemen. Boegbeeld is Teresa Enke, vrouw van Duitse keeper Robert Enke die na een jarenlange depressie in 2009 een einde maakte aan zijn leven. Nederlandse voetbalbond KNVB steunt de campagne. Dit meldt de Volkskrant. 

“In het voetbal komt ook steeds meer aandacht voor mentale klachten en problemen. Het is goed om psychische problemen te erkennen en bespreekbaar te maken”, zegt bondsarts Edwin Goedhart van de KNVB. Hij denkt er in de Nederlandse voetbalwereld al veel is verbeterd de afgelopen jaren. Zo hebben clubs mentale begeleiders en sportpsychologen in dienst. 

Slaapstoornissen 

Op internationaal niveau blijkt zo’n 23 procent van de voetballers te kampen met slaapstoornissen, heeft 9 procent een depressie en kampt 7 procent met angstklachten. Gepensioneerde spelers blijken hier nog vaker last van te hebben dan hun actieve collega’s.

Door: Nationale Zorggids