Normal_justitie__rechtbank

De Vereniging Afbouwmedicatie heeft de rechtszaak tegen zorgverzekeraar VGZ over het vergoeden van op maat gemaakte taperingstrips bij de afbouw van antidepressiva verloren. Dit betekent dat VGZ deze vorm van medicatie-afbouw niet hoeft te vergoeden. Dit meldt Het Financieele Dagblad. 

Er is medicatie beschikbaar om gecontroleerd af te bouwen van antidepressiva. Dit is voor patiënten die in lage dagdoseringen langzaam van hun medicijngebruik moeten afkomen. Deze speciale pillen zijn echter niet standaard beschikbaar. De enige apotheek in Nederland die de pillen maakt, is de Regenboog Apotheek. Deze apotheek stelt op maat gemaakte afbouwschema’s beschikbaar in taperingstrips. Alleen Eno en DSW vergoeden deze strips, die het mogelijk maken om minder last te hebben van ontwenningsverschijnselen.

Gestandaardiseerde afbouwschema's

VGZ stelt dat er wetenschappelijk bewijs ontbreekt voor het nut van de taperingstrips. Er zouden niet meer patiënten in staat zijn om te stoppen met antidepressiva. De verzekeraar wil daarom alleen (goedkopere) gestandaardiseerde afbouwschema’s vergoeden. En dat vindt de rechtbank in Gelderland terecht. VGZ zegt over de uitspraak: “Voor de goede orde: we ondersteunen zorgvuldige afbouw van antidepressiva, maar daarbij hanteren we bestaande modellen.” Vereniging Afbouwmedicatie blijft van mening dat de keuze van VGZ gebaseerd is op geld. De hoop was dat de rechtbank de medische voordelen zwaardere zou laten wegen, maar dat was niet het geval.

Door: Nationale Zorggids