Drugsverslaving

Heb je het vermoeden dat er iemand in jouw vriendengroep verslaafd is aan drugs en wil je diegene daar vanaf helpen? Of gaat het om jouw partner, die maar niet van drugs af kan blijven? Wat jouw situatie ook is, er is altijd iets wat je kunt doen. 

Praat erover

Praat erover wanneer jouw vriend of vriendin nuchter is. Waarom gebruikt hij of zij drugs, is het voor ontspanning of is het om spanningen te vermijden? Door erover te praten en ook de voordelen ervan te bespreken maak je het gesprek wat meer ‘open’ voor de ander. Dit geeft je tevens de mogelijkheid om ook te bespreken wat eventuele nadelen van de drugs zijn, zonder de ander direct aan te vallen. Begin overigens nog niet direct over een afkickkliniek, maar bewaar dit onderwerp voor later. Geef degene eerst ruimte om erover te praten zonder direct te veroordelen.  
 

Stel grenzen voor jezelf

Hoewel het je intentie is om de ander te helpen, is het wel belangrijk dat dit niet ten koste gaat van jezelf. Wordt jouw vriend of vriendin bijvoorbeeld erg agressief nadat hij of zij drugs heeft gebruikt? Dan is het belangrijk dat je voor jezelf een grens trekt. Geweld hoef je namelijk nooit van een ander te accepteren, zeker niet als het komt door invloed van drugs. Wordt iemand dus verbaal agressief in jouw bijzijn of zelfs fysiek agressief? Ga dan weg uit die situatie en kom later terug wanneer iemand weer nuchter is. Of bel, in zeer ernstige gevallen, de politie als de ander niet voor rede vatbaar is. Hierdoor bescherm je niet alleen jezelf, maar ook de ander.
 

Zoek een vertrouwenspersoon of hulpverlener

Vaak zijn dit soort problemen niet eenvoudig op te lossen. Zonder professionele begeleiding is het voor een verslaafd persoon bijzonder lastig om helemaal op eigen houtje af te kicken. Weet je niet precies hoe je de situatie aan moet pakken of heb je behoefte aan een luisterend oor, neem dan contact op met een vertrouwenspersoon. Er zijn ook hulpverleners die je hierbij kunnen ondersteunen. Wil je bijvoorbeeld dat jouw vriend of vriendin een drugs detox gaat doen? Dan kan het helpen om hem of haar in contact te brengen met een professionele hulpverlener die weet hoe hij met dergelijke situaties om moet gaan. Helaas kun je een verslaving niet voor een ander oplossen, maar je kunt gelukkig wel zelf stappen zetten om diegene te helpen om ervan af te komen.