Normal_instagram_app

De rappende psychologe Daisy Veenstra gaat het Suïcide Preventie Centrum (SPC) in Harderwijk helpen in contact te komen met jongeren. Het centrum zet zich vanaf deze week namelijk specifiek in voor jongeren op de Veluwe, omdat het ziet dat meer jongeren zelfmoordpogingen doen. Dit meldt De Stentor. 

Hoeveel Veluwse jongeren er precies een zelfmoordpoging hebben gedaan, is niet bekend. Het SPC verwacht dat de cijfers ongeveer hetzelfde zullen zijn als in Haaglanden waar in juli alleen al 61 pogingen tot zelfdoding werden ondernemen. Ter vergelijking: in heel 2020 ging het om 69 jongeren in Haaglanden.

Sinds 2015 loopt het aantal zelfdodingen op de Veluwe op: in 2015 kwamen er 59 meldingen over binnen en in 2019 78 meldingen. Net als in Haaglanden, wil het SPC zich hard maken voor het beschikbaar stellen van suïcidecijfers op de Veluwe. In Haaglanden worden mensen door de spoedeisende hulp na een zelfmoordpoging aangemeld bij een Suïcide Nazorg project. Zoiets wil SPC ook in Harderwijk doen. Maar zolang er nog geen nazorgproject in de regio is, wil het preventiecentrum jongeren bereiken. Instagram blijkt daarvoor een goed medium, net als Tiktok.

Instagram 

De Groningse psychologe Daisy Veenstra maakt korte filmpjes op Instagram en TikTok en dankzij haar rake teksten veel jongeren. “Vooral hoe open ze dingen bespreekbaar maakt. En al helemaal voor een psycholoog”, zegt Koos de Boed van het SPC. Sommige nummers van Veenstra zijn een miljoen keer beluisterd. Daarom slaan zij en SPC de handen ineen om meer Veluwse jongeren te bereiken. Het suïcideloket heeft een account aangemaakt op Instagram en daarvoor heeft Veenstra een filmpje gemaakt. De psychologe wil het gesprek aangaan met worstelende jongeren en verwijst ze door naar het preventiecentrum in Harderwijk.

Door: Nationale Zorggids