Normal_maxima

Koningin Máxima heeft deze week een werkbezoek gebracht aan het Trimbos-instituut in Utrecht. Trimbos is het landelijk Nederlands kennisinstituut voor geestelijke gezondheidszorg, verslavingszorg en maatschappelijke zorg, en viert dit jaar haar 25-jarig jubileum. Dit meldt het Koninklijk Huis. 

Het Trimbos-instituut is in 1996 opgericht met het samengaan van het Nederlands Centrum Geestelijke Volksgezondheid en het Nederlands Instituut voor Alcohol en Drugs. Met wetenschappelijk en toepassingsgericht onderzoek ontwikkelt en verspreidt het Trimbos-instituut kennis op het gebied van mentale gezondheid en het gebruik van alcohol, tabak en drugs. Zo zet het instituut zich in voor een mentaal gezonde samenleving, waarin mensen zo veel mogelijk regie hebben over hun eigen leven. Het kennis- en onderzoeksinstituut bestaat inmiddels uit vijf expertisecentra: Mentale Gezondheid, Zorg & Participatie, Alcohol, Tabak en Drugs.

Koningin Máxima sprak met onderzoekers over de trends en ontwikkelingen omtrent mentale gezondheid, psychische aandoeningen en middelengebruik en de wijze waarop het Trimbos-instituut onderzoek doet. Zo kwam bijvoorbeeld het NEMESIS-onderzoek aan bod waarin het voorkomen, ontstaan, verloop en de gevolgen van psychische aandoeningen onder volwassenen wordt gemonitord.

Beleidsadvisering 

Onderzoeken van het Trimbos-instituut worden onder meer gebruikt in beleidsadvisering voor overheden en in de praktijk door zorgprofessionals. Aansluitend sprak Koningin Máxima over sociale factoren in de levensloop die van invloed zijn op de mentale gezondheid. Hierbij kwam ook het Preventieakkoord Mentale Gezondheid en internationaal onderzoek aan bod. Het bezoek werd afgesloten met een gesprek over jongeren en middelengebruik. In dit gesprek werd onder meer ingegaan op de IJslandse aanpak om middelenmisbruik onder jongeren te voorkomen en de studentenmonitor.

Door: Nationale Zorggids