Normal_meisje_vrouw_eenzaam_depressie

Driekwart van de Nederlandse woningzoekenden voelt zich gefrustreerd door de situatie op de woningmarkt. 70 procent geeft aan dat de situatie wel eens sombere gevoelens losmaakt en ruim de helft meent dat het vinden van een geschikte woning of het krijgen van een hypotheek zelfs aanvoelt als iets onbereikbaars. Dat blijkt uit onderzoek door het landelijke zorgplatform voor mentale gezondheid OpenUp, meldt OpenUp. 

De mentale gezondheid van Nederlanders krijgt de afgelopen jaren heel wat voor de kiezen. Niet alleen corona laat haar voetsporen achter, ook de huidige situatie op de woningmarkt brengt veel uitdagingen met zich mee op mentaal vlak. 30 procent van de woningzoekenden geeft haar mentale gezondheid een 6 of lager.

Stress door wooncrisis

20 procent van de Nederlanders is op zoek naar een nieuwe woning, maar dat gaat niet zonder slag of stoot. Bijna 60 procent van de woningzoekenden ervaart stress of piekergedachten bij alleen al de gedachte aan de situatie op de woningmarkt. Voor zo’n 18 procent is het zelfs het meest stressvolle wat zich op dit moment in het leven afspeelt. Ruim de helft van de woningzoekenden voelt zich machteloos over de situatie.

Dit zijn serieuze resultaten, meent Gijs Coppens, GZ-psycholoog en oprichter van OpenUp: “In een snel veranderende wereld is wonen cruciaal om tot rust te komen en je veilig te voelen. Voor een groot deel van Nederland staat dat gevoel onder druk, omdat ze geen geschikte woning kan vinden. Het is de eerste keer dat de stress van de woningmarkt wordt gevalideerd in een psychologische screening en wordt aangetoond dat dit kan leiden tot mentale klachten en een gevoel van perspectiefverlies.”

Door: Nationale Zorggids