Logo_logo_trimbos

Vandaag, op donderdag 28 oktober 2021, viert het Trimbos-instituut zijn 25e verjaardag. Dat betekent dat het al 25 jaar bouwstenen levert voor een mentaal gezonde samenleving door onderzoek en beleidsadvisering op het gebied van mentale gezondheid, zorg en participatie, alcohol, drugs en tabak, zegt bestuursvoorzitter Bert van der Hoek. Dit meldt het Trimbos-instituut. 

In zijn 25-jarig bestaan stond het Trimbos-instituut aan de wieg van vernieuwende onderzoeken die van invloed waren op hoe we in Nederland omgaan met mentale gezondheid en middelengebruik. Een voorbeeld daarvan zijn de drugstestlocaties waar feestgangers hun drugs kunnen laten testen. Door dat te testen is al decennia lang bekend welke drugs er in de omloop zijn en kan het Trimbos-instituut waarschuwen als er levensgevaarlijke middelen worden gesignaleerd.

Een tweede voorbeeld is de NEMESIS-studie die al 25 jaar inzicht geef in de oorzaken, het verloop en de behandeling van psychische aandoeningen.

Betrouwbare partner

“Als wetenschappelijk instituut zijn wij de afgelopen jaren een betrouwbare partner geweest op het gebied van mentale gezondheid en middelengebruik: door het leveren van cijfers, het duiden van ontwikkelingen en door het leveren van effectieve, bewezen toepassingen”, aldus Van der Hoek.

Symposium ‘Een mentaal gezonde samenleving’

Het symposium “Een mentaal gezonde samenleving” dat het Trimbos-instituut vandaag organiseert, is bedoeld om in gesprek te gaan over wat er nodig is aan beleid en projecten en aan samenwerking, financiering en onderzoek voor een mentaal veerkrachtiger Nederland. Onder andere socioloog Paul Schnabel, klinisch psycholoog Paul Verhaege , directeur Samenwerkingsverband Utrecht Primair Onderwijs Jetta Spaanenburg, beleidssecretaris VNO-NCW / MKB Nederland Mario van Mierlo, programmahoofd Jeugd bij het Trimbos-instituut Marloes Kleinjan en directeur Sociaal Werk Nederland Lex Staal komen aan het woord.

Uitgenodigd zijn landelijke en lokale overheden en organisaties die zich ook inzetten voor mentale gezondheid en middelengebruik,  waar het Trimbos-instituut veel mee samenwerkt.

Door: Nationale Zorggids