Normal_burn-out

Vandaag start een overheidscampagne om ervoor te zorgen dat werknemers minder vaak uitvallen door een burn-out, werkstress of psychische klachten. Het is in het belang van de werknemer en werkgever dat personeel het naar z’n zin heeft op de werkvloer. Als werknemers met plezier naar hun werk gaan, kan dat ziekteverzuim tegengaan. Daarom vragen de ministeries van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Volksgezondheid aandacht voor psychische klachten op de werkvloer. Dit meldt Rijksoverheid. 

Dat gebeurt door praktijkvoorbeelden te laten zien van de aanpak van werkgevers in sectoren met medewerkers die een verhoogd risico lopen. Werknemers in de zorg, onderwijs, ict en industrie hebben vaker te kampen met klachten. Door middel van interviews, filmpjes, en adviezen worden werkgevers geholpen met het voorkomen van uitval door mentale klachten.

Hey, het is oké

Ook voor de werkgever zijn er veel voordelen om ervoor te zorgen dat werknemers met plezier naar het werk gaan en niet uitvallen wegens psychische klachten. Ziekteverzuim door werkstress kost werkgevers 3,1 miljard euro per jaar. Volgens het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten zijn sinds 2012 de meldingen van overspanning en burn-out gestegen. Van alle meldingen die daar werden geregistreerd als psychisch was 74  procent overspanning of burn-out.

'Hey, het is oké op de werkvloer' is een initiatief van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en het ministerie van Volksgezondheid.

De campagne is een oproep aan bedrijven om aandacht te hebben voor psychische klachten op de werkvloer, waardoor werknemers optimaal en met plezier hun werk kunnen doen.

Door: Nationale Zorggids