OOPKOP.nl: platform voor betere mentale gezondheid

Met het nieuwe platform OOPKOP.nl kan iedere werkgever preventief investeren in de mentale gezondheid van werknemers. Volgens de gezondheidsenquête van het CBS had vijftien procent van de bevolking in de eerste twee kwartalen van dit jaar last van psychische klachten. Volgens ArboNed en HumanCapitalCare wordt een derde van al het ziekteverzuim in Nederland veroorzaakt door psychische aandoeningen. Vanwege de coronacrisis neemt dit verder toe. Desondanks reageren werkgevers vaak te laat. Dat meldt OOPKOP.nl.

Amsterdamse ondernemers Derk van Haastert en Reinier de van der Schueren willen hier met het nieuwe platform OOPKOP wat aan doen. Een snel veranderende samenleving, altijd bereikbaar moeten zijn, toenemende prestatiedruk en een dagelijkse overvloed aan informatie. Het zijn belangrijke factoren die de mentale gezondheid negatief beïnvloeden. De voortdurende coronacrisis, met sinds dit weekend een nieuwe gedeeltelijke lockdown, doet hier nog een schep bovenop. Het effect hiervan is terug te zien in de landelijke verzuimcijfers van werkend Nederland. Acht op de tien werknemers vinden dat hun werkgevers meer moet doen in de ondersteuning van hun mentale gezondheid. Toch doet nog niet de helft van de werkgevers er iets aan. In de Week van de Werkstress van 15 tot en met 19 november 2021 worden werkgevers ook extra opgeroepen om serieus werk te maken van mentale kracht.

Strategisch adviesbureau Fronteer maakt al gebruik van het nieuwe platform

"Met OOPKOP kunnen wij ons team preventieve ondersteuning bieden op veel verschillende belangrijke thema's. De huidige tijd heeft ons allemaal het belang van mentale gezondheid laten inzien", Hein van Es, Partner bij Fronteer.

Eerste Nederlandse marktplaats met totaalaanbod in mentale gezondheid

Derk van Haastert: “In onze eigen loopbanen hebben we preventieve ondersteuning in mentale gezondheid gemist’’. “Nader eigen onderzoek liet zien dat er in Nederland wel degelijk aanbod is op het gebied van mentale gezondheid, echter het aanbod is gefragmenteerd en veelal reactief. Met OOPKOP bieden we een totaalaanbod in mentale gezondheid aan, waarbij de werknemer eenvoudig zelf kan zoeken en boeken”, vult Reinier de van der Schueren aan.

Preventief investeren in mentale gezondheid loont

Onderzoek wijst uit dat gelukkige werknemers 31% productiever zijn. In organisaties waar preventief in mentale gezondheid wordt geïnvesteerd daalt het aantal burn-outklachten gemiddeld met 30%. Ook is er 37% minder verloop.

Van coaching tot ijsbad

Op het platform kiezen werknemers zelf welk aanbod het beste bij hun behoeften past. Er zijn twaalf categorieën zoals coaching, hulp bij slaap of meerdaagse retraites. Alle OOPKOP aanbieders zijn persoonlijk geselecteerd. OOPKOP is Afrikaans voor open mind.

Door: Nationale Zorggids