Normal_helen_van_empel_en_team__credits_marjo_van_peppel_

De wachttijden voor de ggz zijn lang. Gelukkig kan Single Session Therapy (SST) uitkomst bieden. Zoals de naam al aangeeft, gaat deze methode uit van één gesprek, met een ervaren psycholoog. “Veel mensen met milde klachten zijn met één sessie al goed op weg geholpen”, gelooft psycholoog Helen van Empel, die SST vorig jaar in Nederland introduceerde. “Met wat concrete handvatten en persoonlijke tips kunnen ze zelf verder.”

Zo maken deze cliënten plek vrij voor mensen met ernstigere klachten, die wel een langdurig traject nodig hebben. Samen met zes andere ervaren psychologen begon Helen de praktijk One Session. De ingrijpsnelheid is hoog. Na het maken van een online afspraak kun je meestal binnen een paar dagen terecht.

Dat merkte ook verpleegkundige Tonnie, die in augustus een gesprek had bij One Session. Ze was uitgevallen met een burn-out. Dat ene gesprek heeft haar veel nieuwe inzichten opgeleverd. “Ik had het gevoel dat ik enorm moest veranderen, om mijn werk weer op te pakken. Maar Helen zei dat ik gewoon wat anders naar dingen moest kijken.”

Het hele interview met Helen en Tonnie lezen? Dat kan!

Door: Nationale Zorggids / Bente Schreurs 
Afbeelding: Marjo van Peppel