Fewfoods-dieet vermindert adhd-symptomen bij kinderen

Onderzoekers van Wageningen University & Research vonden een verband tussen een afname in adhd-symptomen na het volgen van een fewfoods-dieet en een verhoogde activiteit in de precuneus, een hersendeel van het defaultnetwerk. Door dit onderzoek zijn de observaties van ouders door middel van hersenscans (fMRI) bevestigd. Dit meldt Wageningen University & Research. 

Aan het begin en het eind van het onderzoek werd bij de proefpersonen een hersenscan gemaakt. Tijdens een periode van vijf weken volgden de kinderen met adhd het zogeheten fewfoods-dieet. Bij de hersenscan die na deze vijf weken werd gemaakt, werd er bij 60 procent van de kinderen een afname in adhd-symptomen geconstateerd. De activiteit in de precuneus, een hersengebied dat bij kinderen met adhd een lagere activiteit vertoont, nam na het dieet aanzienlijk toe.

Ritalin

Normaal gesproken slikken kinderen met adhd Ritalin om de activiteit in dit hersengebied te verhogen. Het fewfoods-dieet heeft dus een vergelijkbaar effect.

Zes procent van de Nederlandse kinderen heeft adhd. De symptomen verminderen bij het volgen van het fewfoods-dieet, ook wel het RED-dieet genoemd. Dit dieet is echter zwaar en moeilijk vol te houden.
Het wetenschappelijke artikel naar aanleiding van dit onderzoek verscheen in het tijdschrift Scientific Reports.

Door: Nationale Zorggids