Meer interne prestatiedruk bij meisjes en vrouwen dan bij mannen en jongens

Tienermeisjes ervaren meer interne prestatiedruk dan jongens. Bijna de helft van deze meisjes voelt druk om aan de eigen standaarden te voldoen, terwijl 30 procent van de jongens deze druk voelt. Bij jongvolwassen vrouwen ligt dit percentage zelfs op 70 procent. Ruim 50 procent van de jongvolwassen mannen voelt deze druk ook. Daarnaast voelen meisjes meer druk van anderen. Dat meldt het CBS.

De interne prestatiedruk onder jongeren en jongvolwassenen (18 tot 25 jaar) neemt toe met de leeftijd. Dat geldt voor zowel jongens als meisjes. Wel ervaren meisjes meer druk dan jongens.

Verwachtingen van anderen

Jongeren en jongvolwassen voelen minder prestatiedruk van anderen. Wel neemt deze druk bij het ouder worden toe, maar minder snel dan de interne druk om te presteren. Zo’n 40 procent van de jongeren ervaart druk om aan de verwachtingen van anderen te voldoen. Bij jongvolwassenen ligt dit percentage iets hoger, namelijk 45 procent.

Ouders en maatschappij

De druk van anderen is vooral afkomstig van ouders en de maatschappij, zoals leraren. Bij jongeren ligt dit percentage in beide gevallen rond de 30 procent. Jongvolwassenen voelen meer druk van de maatschappij (40 procent) dan van hun ouders (30 procent). 

Onderzoek

Het CBS verrichte het onderzoek tussen februari en april van dit jaar onder 8000 jongeren tussen de 12 en 25 jaar.  

Door: Nationale Zorggids