Sociaal ontwikkelbedrijven helpen met kabinet kwetsbare werkzoekenden aan baan

“Sociaal ontwikkelbedrijven willen het nieuwe kabinet graag helpen om de komende periode minstens 40.000 kwetsbare werkzoekenden naar werk te helpen. Daarvoor is voldoende begeleidingsbudget en een versterking van de sociale infrastructuur nodig.” Dit zegt Mohamed el Mokaddem, voorzitter van Cedris, de vereniging voor een inclusieve arbeidsmarkt. Terwijl werkgevers op zoek zijn naar personeel, zitten honderdduizenden mensen nu onnodig thuis en blijven vacatures onvervuld. Dat meldt ANP Expert Support.

El Mokaddem: “Dit is een unieke kans om de komende jaren grote stappen te zetten naar een inclusieve arbeidsmarkt. Cedris roept de coalitie op om deze kans nu ook te verzilveren en te investeren in de sociaal ontwikkelbedrijven die een essentiële rol vervullen bij het realiseren van de inclusieve arbeidsmarkt. Laten we nu samenwerken en zorgen voor een arbeidsmarkt waarop iedereen kan meedoen.”

Schade

Het coalitieakkoord lijkt hierin een betekenisvolle stap te zetten en een begin te maken om de schade die de afgelopen jaren is ontstaan te herstellen. De afgelopen jaren is fors bezuinigd op het re-integratiebudget. Daardoor is veel mensen de mogelijkheid op betaald werk ontnomen.

Volgens Cedris is daarvoor structureel extra geld nodig, oplopend tot 500 miljoen in 2026, om de komende jaren tienduizenden kwetsbare werkzoekenden aan het werk te helpen. De inzet moet zijn om hen te begeleiden naar de beste passende plek op de arbeidsmarkt, waarbij voor elk individu de noodzakelijke begeleiding structureel beschikbaar is. Dit is een investering die zich terugbetaalt en een voorwaarde voor een arbeidsmarkt waarop iedereen meedoet.

Door: Nationale Zorggids