Normal_verdrietig__angst__depressie

Dat veel psychische klachten verergeren door de coronamaatregelen, zal geen verrassing zijn. Maar de helft van de mensen met psychische problemen verwacht zelfs blijvende negatieve gevolgen over te houden aan de coronacrisis. Dat blijkt uit het zevende en meest recente onderzoek van MIND, de organisatie die zich bezighoudt met de geestelijke gezondheid. Woordvoerder Mariëlle van den Berg verwacht een lange golf aan psychische klachten, ook als de coronacrisis straks voorbij is.

Voor de onderzoeken zet MIND vragenlijsten uit onder een panel van 4.000 cliënten in de ggz en hun naasten. Mariëlle: “Wat is de impact van de coronamaatregelen op hen? En op de zorg die ze nog krijgen?” De coronacrisis is een versneller geweest, denkt Mariëlle. Ook zorgt de pandemie in sommige gevallen voor een terugval van klachten die onder controle waren.

Polarisatie

Daarnaast is een nieuwe groep mensen met klachten ontstaan. Mensen die hun baan zijn verloren, bijvoorbeeld. Ook de polarisatie in de samenleving zorgt voor stress. Tegelijkertijd is opvallend dat sommige mensen juist baat hebben de coronamaatregelen.

Benieuwd naar andere resultaten uit het onderzoek? En naar de tips van Mariëlle? Lees het hele interview.