Online psychologen kunnen druk op de ggz verminderen

Voor 27.000 mensen is de wachttijd voor de geestelijke gezondheidszorg te lang. Deze groep zou na een intake bij de huisarts in theorie nog dezelfde dag kunnen beeldbellen met een psycholoog. Dat meldt het Algemeen Dagblad.

Dit belooft Mindler, een digitale zorgverlener. Bij Mindler zijn twintig psychologen werkzaam van wie er acht vrijwel meteen beschikbaar zijn. Daarvoor is echter wel een doorverwijzing van de huisarts nodig en net als psychologen hebben huisartsen het heel druk.

Poortwachters

Huisartsen bepalen of patiënten in aanmerking komen voor geestelijke gezondheidszorg. Bij sommige online-psychologen, zoals OpenUp, heb je geen doorverwijzing nodig, maar deze therapiesessies worden dan niet gedekt door de zorgverzekering. Deze behandelaar richt zich op mensen met lichte psychische klachten. In het geval van zwaardere klachten helpt OpenUp om de juiste behandelaar te vinden.

Effectief

Een deel van de cliënten is bang dat online-therapie minder goed werkt, omdat het minder persoonlijk zou zijn. Dit blijkt niet te kloppen. Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat cognitieve gedragstherapie online net zo goed werkt als fysiek, zolang de cliënt er maar voor openstaat. Het kan zelfs een positieve invloed hebben dat je in je eigen omgeving zit. Ook zijn online-gesprekken laagdrempeliger.

Door: Nationale Zorggids