Veerkracht studenten raakt op, zegt minister Dijkgraaf

De veerkracht van studenten in het hoger onderwijs en het mbo begint op te raken, ziet minister Robbert Dijkgraaf (Onderwijs). Hij sprak afgelopen week meerdere jongeren en die gaven allen aan dat hun weerbaarheid minder wordt.

"Jongeren hebben al meerdere keren een moeilijke tijd gehad", zegt hij verwijzend naar de verschillende sluitingen van het hoger onderwijs vanwege corona. Ook nu zijn het hoger onderwijs en mbo gesloten, maar volgens bronnen komt daar snel een einde aan. Hoe de heropening van die sectoren eruit gaat zien, wilde Dijkgraaf nog niet zeggen. Wel benadrukt hij dat het kabinet "iets heel spannends gaat doen", terwijl het aantal coronabesmettingen oploopt.

De minister zegt geschrokken te zijn van het bericht dat het aantal zelfdodingen onder jongeren het afgelopen jaar met 15 procent is toegenomen. Dijkgraaf vindt dat ook jongeren tot een kwetsbare groep gerekend moeten worden.

Onderzoek

Eerder dit jaar bleek uit onderzoek door onder meer het RIVM en de GGD dat een kwart van de studenten weleens "levensmoe" was. Ook was driekwart van de ondervraagden weleens eenzaam. De onderzoekers benadrukten dat "met de grootste urgentie" preventieve maatregelen nodig zijn. Onder meer toenmalig minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs) reageerde geschokt.

Door: ANP