Normal_hersenen_brein_neurowetenschap

Dankzij de netwerksubsidie van ZonMw van nog geen 10.000 euro heeft Gijsje Snijders van het UMC Utrecht, met behulp van computing en big data-analyse, de hypothese kunnen testen of er specifieke genen betrokken zijn bij verschillende functies van de microglia cellen in patiënten met depressie en schizofrenie. Volgens de organisatie voor gezondheidsonderzoek is dit een mooi voorbeeld hoe een netwerksubsidie van grote translationele waarde is binnen fundamenteel onderzoek. Dit meldt ZonMw. 

Snijders bracht tussen mei en september 2020 een bezoek aan het lab van twee onderzoekers van de Icahn School of Medicine Mount Sinai in New York. ISMMS is een internationaal gerenommeerd instituut en een pionier op het gebied van moleculaire mechanismen in neuropsychiatrische aandoeningen en toonaangevend op het gebied van computing en big data-analyse.

Onmisbare rol computationele methodes

Dit project heeft geleid tot identificatie van specifieke risicogenen die in microglia verstoord zijn in patiënten met neuropsychiatrische ziektes. Deze inzichten bieden belangrijke aanknopingspunten met betrekking tot de ontstaanswijze van neuropsychiatrische ziekten en de ontwikkeling van nieuwe behandelmethoden. Daarnaast is er een hoogwaardige gegevensbron gecreëerd van genoom en transcriptoom data, die ten goede komt aan de onderzoeksgemeenschap in het algemeen en benut kan worden voor verder onderzoek. De subsidie heeft geleid tot een nieuwe vruchtbare samenwerking tussen de labs in Nederland en de Verenigde Staten. Daarnaast heeft de subsidie Snijders in staat gesteld om haar kennis en professionele netwerk uit te breiden.

Door: Nationale Zorggids