Tientallen mensen gingen woensdag langs bij nazorgbus op Leidseplein

Tientallen mensen zijn woensdag langsgekomen bij de de zogenoemde nazorgbus op het Leidseplein, laat een woordvoerder van Slachtofferhulp Nederland weten. In de bus zaten tot 20.00 uur mensen van de gemeente, politie en Slachtofferhulp Nederland voor mensen die de gijzeling dinsdagavond bij de Apple Store hadden gezien

Mensen die langskwamen bij de bus varieerden van Amsterdammers die hun bezorgdheid uitten over de gegijzelden tot mensen bij wie de gijzeling eerdere trauma's opriep. "Dat is het voordeel van de bus. Vanwege de laagdrempeligheid komen er mensen langs die anders niet langs waren gekomen", aldus de woordvoerder. Omdat de bus geen ideale plek is voor lange gesprekken, werden deze in sommige gevallen ergens anders gevoerd. Of Slachtofferhulp neemt later nog contact met deze mensen op.

Buurtbewoners waren vooral verwonderd over de opvallende rol die sociale media speelden, bijvoorbeeld over de livestreams die werden uitgezonden van de gijzeling. "Daar hadden buurtbewoners wel hun vraagtekens bij", aldus de woordvoerder. De politie moest dinsdag mensen actief benaderen die livebeelden van de situatie aan het uitzenden waren via sociale media, met de dringende vraag of ze daarmee wilden stoppen.

Verder kwam er een man in de bus om de aanwezige politie te vragen waar zijn fiets was. Hij fietste op het Leidseplein net op het moment dat het werd ontruimd en werd een nabije bioscoop ingetrokken om te schuilen, maar kon zijn fiets daarna niet meer vinden.

Dinsdag hield een 27-jarige gewapende man uit Amsterdam urenlang een Bulgaar, waarschijnlijk een klant van de Apple Store, onder schot. De gijzelnemer dreigde zichzelf op te blazen en eiste 200 miljoen aan cryptovaluta en een vrijgeleiding uit het pand. Ongeveer zeventig mensen die zich in het pand schuilhielden werden tijdens en na afloop van de gijzeling door de politie in veiligheid gebracht; vier van hen hadden zich schuilgehouden in een kast. Aan al deze mensen is direct na afloop ook slachtofferhulp aangeboden.

Slachtofferhulp laat weten nog geen verzoek te hebben gehad om donderdag weer paraat te staan met de bus. Mensen die hulp willen kunnen zelf bellen via 0900-0101 of contact zoeken via de chat op de website.

Door: ANP