Toename van mensen die verslaafd zijn aan benzodiazepine

Het aantal mensen dat verslaafd is aan slaap- en kalmeringsmiddelen neemt snel toe. Volgens verslavingsartsen krijgen steeds meer mensen benzodiazepine voorgeschreven, maar zijn deze reguliere medicijnen ook gemakkelijk in webshops te bestellen. Dit meldt MSN. 

Benzodiazepines zijn medicijnen die mensen gebruiken om te kunnen slapen of om angsten te onderdrukken. Artsen schrijven het middel meestal voor (1,37 miljoen keer in 2021), maar het is ook gemakkelijk op het internet te verkrijgen.

Dat meer mensen verslaafd zijn aan deze slaap- en kalmeringspillen, is volgens hoogleraar Arnt Schellekens toe te schrijven aan de coronapandemie. Mensen verveelden zich tijdens de lockdowns en ervaarden meer angstklachten.

Bewerkingen van benzodiapine

“De maatschappij wordt maakbaarder en het is steeds vaker de boodschap: je hoeft geen pijn meer te hebben, dus neem dit middel. De benzodiazepines zijn alleen erg verslavend en je moet ze maar voor kortere tijd gebruiken”, legt medicatie-epert Katinka Damen van verslavingsinstelling Novadic-Kentron uit. Schrijft de huisarts ze niet meer aan iemand voor, dan kan hij of zij het internet op. Dit zijn echter geen benzo’s zoals de apotheek ze uitgeeft. Webshops verkopen bewerkingen van deze medicijnen, waarbij niet duidelijk is wat de risico’s of langetermijneffecten zijn.

De verkoop ervan is niet illegaal. Sommige officiële middelen staan op de Opiumlijst, maar door een kleine verandering in de chemische formule aan te brengen, is de stof veranderd en verkoop met een nieuw middel dat niet verboden is. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) kan hier dus ook niet tegen optreden.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky