Normal_500_emma-color

In de vierdelige Spuiten en Slikken documentaireserie ‘MDEMMA’ onderzoekt Emma Wortelboer of xtc wel of niet thuishoort op opiumlijst 1. In de vierluik zoekt ze antwoorden op vragen als ‘hoe schadelijk is xtc?’, ‘welke wereld zit er op dit moment achter?’ en ‘wat voor impact heeft dit op de samenleving?’. Dit meldt BNNVARA. 

In de eerste aflevering gaat Wortelboer het gesprek aan met drie drugsexperts die het unaniem eens zijn: xtc is bij lange na niet zo slecht voor je als een jointje, tabak of alcohol. Ook de laatste cijfers geven dit beeld weer: zo overleden er in 2017 22.000 mensen door alcohol en tabak, terwijl er in datzelfde jaar zes mensen kwamen te overlijden na het gebruik van xtc.

Duurzame pil

Waarom staat deze drug dan toch op lijst 1 van de Opiumwet? Wat maakt dat xtc wordt aangemerkt als harddrug? En kan een duurzame pil, zonder criminaliteit en giftige stoffen, hier verandering in brengen? Wortelboer onderzoekt of ze zo’n pil kan maken. ‘MDEMMA’ is elke dinsdag om 17.00 uur te zien op het YouTube-kanaal van Spuiten en Slikken

Door: Nationale Zorggids
Afbeelding: BNNVARA