Rouwmeter helpt nabestaanden bij keuze voor professionele hulp

Voor nabestaanden die twijfelen of ze professionele hulp nodig hebben bij hun rouwproces heeft Fonds Slachtofferhulp, in samenwerking met onderzoekers van Rijksuniversiteit Groningen en Universiteit Utrecht, de rouwmeter TGI-SR+ ontwikkeld en online beschikbaar gemaakt. Deze zelftest helpt mensen die een dierbare zijn verloren te beoordelen of ze baat hebben bij professionele hulp. Dat kan zijn van de huisarts, gespecialiseerde online ondersteuning of hulp van een therapeut. Dat meldt ANP Expert Support. 

Lonneke Lenferink, assistent-professor op het gebied van complexe rouw, is één van de ontwikkelaars van de rouwmeter: “De rouwmeter is een laagdrempelige, gevalideerde online zelftest en onderdeel van het stepped-care-programma op Rouwbehandeling.nl . Waarmee een nabestaande stap-voor-stap kan bekijken of en welke hulp past. Van praktische tips tot een specialistische behandeling. De drempel om naar een huisarts te stappen is vaak hoog. De rouwmeter kan mensen een eerste indicatie geven om te denken ‘Moet ik hier iets mee?’ of juist ‘Het gaat relatief best wel goed’, en op die manier geruststelling bieden.”

Eerste stap

De rouwmeter is de eerste stap die je als nabestaande kunt zetten op de website rouwbehandeling.nl . Samen met een team van wetenschappers en behandelaren ontwikkelde Fonds Slachtofferhulp specialistische hulp die is afgestemd op het verlies van een dierbare door verschillende traumatische gebeurtenissen. Deze verschillende behandelingen zijn gebundeld op de website. Adjunct-directeur Fonds Slachtofferhulp Carlo Contino: “Als je een dierbare verliest door een traumatische gebeurtenis zoals geweld of een crash in het verkeer, dan is er een groter risico dat je vastloopt in je rouwproces. Het is belangrijk dat je dan bij specialistische hulp terecht kunt. Maar in de praktijk zien we dat die hulp niet altijd beschikbaar is, of dat mensen de hulp niet weten te vinden. Hierdoor blijven veel mensen rondlopen met klachten die hun dagelijks leven sterk beperken en daar willen wij iets aan doen.”

Betere toegang tot specialistische hulp

Met rouwbehandeling.nl willen de initiatiefnemers de toegang tot specialistische behandelingen verbeteren. Beginnend met een eerste stap: test of je hulp nodig hebt. Want het is niet altijd makkelijk te herkennen of er specialistische hulp nodig is. Wanneer men het enorm moeilijk blijft vinden om zich aan te passen aan de veranderende omstandigheden na het overlijden, dan kan er meer aan de hand zijn. Zoals last van herbelevingen (nachtmerries of flashbacks), prikkelbaarheid, slaapproblemen en hevige schrikreacties. Ook kan men last houden van depressieve klachten. Bijvoorbeeld concentratieproblemen, vervlakking van emoties, geen plezier meer aan dingen kunnen beleven, heel weinig of juist heel veel eten. Allemaal signalen die kunnen duiden op een verstoord rouwproces, waarbij hulpverlening uitkomst kan bieden. “Maar” , benadrukt Contino, “rouwen is een heel persoonlijk en grillig proces. Er staat geen tijd voor en je kunt het niet goed of fout doen. Dat is ook niet wat de test vertelt. Het laat zien of, en zo ja welke, extra hulp een goed idee voor jou is. Bovendien is het invullen van de rouwmeter een momentopname. Het is dus goed om de test na een tijdje nog een keer te doen.”

Door: Nationale Zorggids