Een vijfde van de Nederlanders stapt weleens beschonken op de e-bike

E-bikes zijn razend populair in ons land. De synthese tussen een elektrische krachtmotor en het gemak van een tweewieler heeft zich vooral tijdens de coronapandemie bewezen. Maar uit een onderzoek van Stella Fietsen blijkt dat veel mensen met een e-bike met alcohol de fiets op stappen. Dit meldt Nunspeet nieuws. 

Van de in totaal 3000 respondenten gaf 19 procent aan weleens te fietsen met een slok op. Toch gaf 39 procent aan dat ze de e-bike laten staan na het nuttigen van alcohol. Logischerwijs is het gevaarlijk om te drinken als men met de e-bike komt. De elektrische tweewielers bereiken veel hogere snelheden waardoor er meer inschattingsvermogen van de bestuurder wordt gevraagd. De helft van de ondervraagden met een ongeluk gaf aan lichte verwondingen te hebben.

Risico's

Opvallend is dat 62 procent van de drinkende elektrische fietsers man is. De provincie waarin het meeste beschonken wordt gefietst is Noord-Brabant. Men is zich echter bewust van de extra risico’s bij een e-bike. Zo gaven de respondenten aan dat drie glazen alcohol de grens is voor de gewone fiets vergeleken met twee glazen op een elektrische fiets.

Door: Nationale Zorggids