Normal_normal_transgender

Omdat jonge transgender personen soms zo lang moeten wachten op een behandeling, nemen ze het heft in eigen handen. Sommigen van hen zijn slechts 14 jaar en gaan het internet op, op zoek naar online medicijnen om zelf de transitie te beginnen. Dit meldt NOS. 

De wachttijd om een transitie te starten is soms meer dan drie jaar. Pas na jaren wachten kunnen transgender personen het medisch traject in waar ze kunnen kiezen voor een gehele of gedeeltelijke transitie, zoals borsten verwijderen, geslachtsdeelreconstructie of te beginnen met het slikken van hormonen.

Suïcidiaal 

Wachten is mentaal heel zwaar voor 90 procent van de wachtenden. Ze denken daardoor aan zelfmoord en 30 procent doet zelfs een suïcidepoging. Zelfmedicatie is voor sommigen de enige uitweg. Online kunnen ze onder meer vrouwelijke hormonen bestellen en aan testosteronblokkers komen. Dit gebeurt vaak zonder begeleiding van een medisch specialist.

Volgens endocrinoloog Christa van Bunderen van het Radboudumc kan zelfmedicatie gevaarlijk zijn, omdat er rekening gehouden moet worden met iemands leeftijd, ander medicatiegebruik of familiaire ziektes. Soms gaat het dan ook mis en komt er iemand bij haar binnen met heel dik bloed,wat kan leiden tot bloedpropjes en stolsels. “Dat zijn echt gevaarlijke situaties waar ik van schrik.”

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky