Psyned gaat schaatsers uit schaatsteam IKO individueel begeleiden

Ggz-aanbieder Psyned bood afgelopen seizoen al mentale ondersteuning aan de topsporters van schaatsteam IKO. Dit jaar gaat de samenwerking nog een stap verder: iedere afzonderlijke sporter uit het team krijgt mentale ondersteuning op maat aangeboden. Sportpsycholoog Yara van Gendt van Psyned is onderdeel van de staf gemaakt van team IKO. Ze is daarmee verantwoordelijk voor het algehele welzijn van de sporters en krijgt daarbij hulp van de 300 gespecialiseerde psychologen die aan Psyned verbonden zijn. Dit meldt de ggz-instelling in een persbericht. 

Het mentaal welzijn van topsporters krijgt de laatste tijd veel aandacht. Denk aan de turnster Simone Biles en de tennisster Naomi Osaka. Dat was de aanleiding voor Patrick Callahan, algemeen directeur van Psyned, en Martin ten Hove, medeoprichter van Team IKO, om met elkaar in gesprek te gaan. ‘Omdat de mentale druk zo enorm is in de topsport, zochten we naar een manier om structureel aandacht te besteden aan het mentaal welzijn’, vertelt Callahan. ‘Mentaal welzijn is de basisvoorwaarde om te kunnen presteren. Dat is soms nog een taboe en dat willen we doorbreken’, voegt Ten Hove toe.

Niet iedere klacht is sportgerelateerd

Sportpsycholoog Van Gendt is aanwezig bij de trainingen om te observeren. Daarnaast voert ze tweewekelijks individuele gesprekken met alle teamleden en organiseert ze groepssessies met alle sporters. Bij knelpunten verwijst ze de topsporter(s) en teamleden door naar een passende psycholoog van Psyned.

Topsporters hebben soms last van prestatiedruk, maar ook van klachten als somberheid, depressie, rouw en angst. Niet iedere klacht is of hoeft sportgerelateerd te zijn.

Door: Nationale Zorggids