Normal_huisartsen_registeren_relatief_veel_schurftbesmettingen

De meest gemelde beroepsziekten in 2021 zijn infectieziekten en luchtwegaandoeningen als gevolg van covid-19. Het gaat naar schatting om 88 meldingen per 100.000 werknemers. Ook overspanning en burn-out en aandoeningen aan het houding- en bewegingsapparaat komen veel voor. De cijfers zijn het hoogst in de branches water- en afvalbeheer, gezondheidszorg en maatschappelijke dienstverlening, industrie, energievoorziening, en informatie en communicatie. Dit meldt het Amsterdam UMC. 

In 2021 zijn 1.866 covid-19 beroepsziekten gemeld. De coronameldingen kwamen vooral uit de gezondheidszorg, ambulancediensten, onderwijs, brandweer, detailhandel en weg- en personenvervoer.
In totaal hebben 750 bedrijfsartsen 4.520 beroepsziekten gemeld aan de Nationale Registratie.

Verzuimbegeleiding

De meeste beroepsziekten werden vastgesteld tijdens de verzuimbegeleiding en het arbeidsgezondheidskundig spreekuur. Werkenden met een vastgestelde beroepsziekte kregen vooral preventieve adviezen op het gebied van behandeling of therapie, organisatie of gedrag. Bij een beperkt deel van de meldingen is werkplekonderzoek uitgevoerd.

Dit blijkt uit het vandaag verschenen ‘Beroepsziekten in Cijfers 2022’ van het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten (NCvB), Public and Occupational Health, Amsterdam UMC.

Beroepsziekten in Cijfers 2022 is opgesteld in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Het rapport geeft een overzicht van het aantal geregistreerde beroepsziekten, de aard ervan en de verdeling binnen sectoren en beroepen in Nederland. Daarnaast beschrijft het wetenschappelijke en maatschappelijke ontwikkelingen met betrekking tot beroepsziekten.

Door: Nationale Zorggids