Feit of fictie: ‘Dagelijks één glas rode wijn is gezond’

Op het internet doen veel broodje-aapverhalen en hardnekkige mythes de ronde. Hierdoor ontstaat er veel onduidelijkheid. Wat is wel waar en wat niet? In de rubriek Feit of fictie onderzoeken we of een bepaalde claim een feit of een fabeltje is. Dit keer: “Dagelijks één glas rode wijn is gezond”.  

Iedereen weet dat te veel alcohol drinken ongezond is. Het verhoogt de kans op leveraandoeningen, diabetes, hart- en vaatziekten en meerdere soorten kanker. Veel mensen denken echter dat matige alcoholconsumptie, in het bijzonder van rode wijn, juist goed voor je is. Het Voedingscentrum spreekt dit met klem tegen. Ook één glas alcohol, of dat nou rode wijn of iets anders is, is ongezond, zeggen ze. Wel constateert het Voedingscentrum dat er aanwijzingen zijn dat één glas alcohol per dag de kans op bepaalde ziekten verkleint. De kans op andere ziekten wordt juist groter, dus de voordelen wegen niet op tegen de nadelen.

Rode wijn

Maar waarom denken veel mensen dan dat rode wijn een heilzame werking heeft? Rode wijn bevat de antioxidant resveratrol. Deze komt voor in meerdere plantensoorten, maar voornamelijk in de schil van blauwe druiven. Er wordt wel beweerd dat resveratrol hartaandoeningen en kanker voorkomt – juist de aandoeningen die alcohol kan veroorzaken. Resveratrol heeft een gunstige invloed op de bloedstolling en de conditie van de vaatwand. Sommige onderzoeken zouden suggereren dat matige (wijn)drinkers minder vaak een hartinfarct krijgen.

De hoeveelheid resveratrol in rode wijn is echter heel laag. Je zou meerdere flessen wijn moeten drinken om de gunstige effecten van resveratrol te ondervinden. Je krijgt dan wel extreem hoge hoeveelheden alcohol binnen, dus dat is het niet waard.

Onduidelijkheid

Er is nog veel onduidelijk over de gezondheidsvoordelen van matige alcoholconsumptie. Sommige studies lijken wel te suggereren dat één glas alcohol per dag gezondheidsvoordelen met zich meebrengen. Toch adviseren zowel het Trimbos Instituut, de Hartstichting en het Voedingscentrum om helemaal niet te drinken of in ieder geval niet meer dan één glas per dag. Niet-drinkers moeten ook niet één glas wijn per dag gaan drinken vanwege de zogenaamde gezondheidsvoordelen.

Conclusie

Het is nog maar de vraag of alcohol gezondheidsvoordelen oplevert. De nadelen van alcohol zijn hoe dan ook groter dan de voordelen. Als je toch alcohol wil drinken, doe het dan omdat je het lekker vindt, want voor de gezondheidsvoordelen hoef je het niet doen.

Lees ook: Te veel vitamines plas je gewoon uit

Door: Nationale Zorggids / Æde de Jong
Bronnen: Voedingscentrum, PubMed, Trimbos Instituut, Hartstichting