'Bouwen voor mensen met dementie is hoognodig en het loont'

De komende jaren moeten er volgens Conny Helder zeker 50.000 extra woningen komen voor ouderen die zorg nodig hebben. Alzheimer Nederland pleit voor het bouwen van 11.000 dementievriendelijke woningen per jaar. Dat meldt ANP Expert Support.

Dementie is een snelgroeiende ziekte, één op de vijf mensen krijgt dementie en de meeste mensen met dementie wonen zelfstandig thuis en willen dat ook graag. Vaak is deze woning niet geschikt om thuis te blijven wonen als de ziekte vordert. Tegelijkertijd is verhuizing naar een verpleeghuis vaak nog niet nodig en bovendien een schrikbeeld. Ook hebben we de komende jaren te maken grote schaarste aan personeel en de stijgende zorgvraag. Een dementievriendelijke woning biedt hier een oplossing voor. Dit is haalbaar én realiseerbaar, blijkt uit onderzoek.

Vergroten zorgarme jaren

In een dementievriendelijke woning staan eigen regie, gezamenlijkheid, veiligheid en ondersteuning centraal. Je kan hier wonen met óf zonder verpleeghuisindicatie. Het is een plek waar mensen met dementie en hun naasten tijdig heen willen verhuizen.

Voor mensen met dementie en hun partner betekent het dat zij langer samen thuis kunnen blijven wonen, de kwaliteit van leven én het aantal zorgarme jaren omhoog gaat. Bovendien is er minder zorgpersoneel nodig en is het kosten neutraal, zo blijkt uit de doorrekening.

Door: Nationale Zorggids