Onderzoek naar verkoop xtc in fictieve xtc-winkel te Utrecht

Stel: de overheid reguleert xtc. Hoe ziet de verkoop er dan uit? Moet je dan overal pillen kunnen kopen? Of alleen op doktersrecept? In de xtc-winkel, een publieksexperiment van Drugsmuseum Poppi in samenwerking met onderzoekers van de Universiteit Utrecht, bepalen de bezoekers het zelf. Dat meldt de Universiteit Utrecht. 

In de fictieve xtc-winkel – waar geen drugs worden verstrekt – bekijken drugsonderzoekers aan verschillende faculteiten van de Universiteit Utrecht onder welke voorwaarden Nederlanders bereid zijn xtc te kopen als dat legaal zou zijn.

Xtc-verkooppunten

Bezoekers spelen een ‘serious game’ ontwikkeld door Utrechtse onderzoekers in samenwerking met Poppi, en testen daarbij drie verschillende xtc-verkooppunten: een xtc-speciaalzaak (winkel), een club (uitgaansgelegenheid) en een apotheek (medisch). Ze zitten zelf aan de knoppen en kunnen aan de hand van bijvoorbeeld experimenten en vragen aangeven wat hen de beste manier lijkt. Moet er een leeftijdsgrens worden ingesteld? En hoeveel pillen mag je dan kopen? En hoe zit het met de marketing? Zie je straks overal reclame over xtc?

Verzamelde data

De onderzoekers staan niet zelf in de winkel maar zullen de verzamelde data – via de game en gesprekken - verzamelen en analyseren. De belangrijkste vraag is hoe de vormgeving van de omgeving in relatie staat tot het vormgeven van de regulering. De uitkomsten laten zien in welke setting – medisch, winkel of uitgaansgelegenheid – en onder welke voorwaarden de deelnemers bereid zouden zijn om xtc te kopen.

De xtc-winkel is geopend tussen 15 juli en 29 september aan de Vinkenburgstraat 1-3 in Utrecht. Zie voor meer informatie en kaartverkoop de website van Poppi.

Onderzoekers

De betrokken onderzoekers werken bij de Faculteiten Bètawetenschappen (Sander Bakkes, Toine Pieters, Stephen Snelders, Remco Veltkamp), Diergeneeskunde (Heidi Lesscher), Geesteswetenschappen (Stefan Werning en Jasper van Vught van het Utrecht Game Centre) en Recht, Economie, Bestuur en Organisatie (Damian Zaitch van de afdeling Criminologie) van de Universiteit Utrecht.

Door: Nationale Zorggids