Jongeren krijgen steeds vaker tinnitus

Jongeren krijgen steeds vaker tinnitus. Experts maken zich zorgen om deze ontwikkeling. VeiligheidNL, het kenniscentrum voor blessurepreventie, wil dat er vroegtijdig gehoorschade wordt opgespoord, met name bij basisschoolkinderen. Ook wil het kenniscentrum dat er meer nadruk komt op de preventie ervan. Dit meldt de Hoevelaker.

Tinnitus is een contact gesuis in de oren. Het kan ook tikken, sissen, fluiten of zoemen zijn. In totaal hebben hier 2,5 miljoen Nederlanders last van, vooral jongeren. Bij tienduizenden Nederlanders is het zo erg, dat het voor psychosociale problemen zorgt. Er is helaas geen medicijn om tinnitus aan te pakken. Mensen met tinnitus moeten leren leven met het constante lawaai dat nooit over gaat.

Schadelijke situaties

Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) geeft aan dat mensen tussen de 12 en 35 jaar regelmatig in situaties terechtkomen die schade kunnen geven aan hun gehoor. Bijvoorbeeld luide nachtclubs, concerten of festivals. In Nederland zijn er geen exacte cijfers, maar de GGD heeft aangegeven dat het gaat om duizenden jongeren per jaar waarbij ernstige gehoorproblemen worden vastgesteld.

14 procent van kinderen tussen 9 en 11 jaar

Uit onderzoek van het Erasmus MC blijkt nu dat 14 procent van de kinderen tussen de 9 en 11 jaar al gehoorschade heeft. Dyon Scheijen, klinisch audioloog en gespecialiseerd in tinnitus, zegt dat het echt moet stoppen. Binnenkort zal deze generatie ernstige problemen hebben met het kunne horen.

Door: Nationale Zorggids