'In elke klas zitten één of twee jongeren die weleens aan zelfdoding denken'

De Roadtrip Suïcidepreventie deed woensdag Arnhem aan. Ze kwamen langs omdat de stad volgens staatssecretaris Maarten van Ooijen ‘zijn kop boven het maaiveld steekt’ waar het gaat om aandacht voor zelfmoord. Toch zijn er in Arnhem jaarlijks tientallen zelfmoorden en stijgt het aantal ook nog steeds. Dat meldt Omroep Gelderland. 

Als het aan staatssecretaris Van Ooijen ligt, moet het telefoonnummer 113 net zo bekend worden als alarmnummer 112. Landelijk praat je volgens Van Ooijen over een paar duizenden zelfdodingen per jaar. Mensen met zelfmoordgedachten zijn er nog veel meer. “Met name onder jongeren zien we een sterke toename. Dat heeft natuurlijk te maken met de coronalockdowns, daar leed de jeugd erg onder.”

Denken aan zelfdoding

Gemiddeld zitten er in elke klas wel één of twee jongeren die weleens aan zelfdoding denken, zegt Barbara Rooks. Ze roept docenten en klasgenoten op om goed om je heen te kijken. “Het betekent niet dat deze jongeren ook meteen zelfmoord gaan plegen. Je wilt juist voorkomen dat mensen zo erg afglijden dat er specialistische hulp nodig is.”

Het leven

Van Ooijen denkt dat de inzet moet zijn om alle zelfmoorden te voorkomen. “Het is vaak niet zo dat mensen niet meer willen leven, maar eerder dít leven niet meer willen. Daarom moeten we kijken hoe we iemand zijn leven zo inrichten dat het wel een leven is dat hij of zij zou willen.”

Denk je aan zelfdoding? Heb je nu hulp nodig? Chat of bel 113 of gratis 0800-0113.

Door: Nationale Zorggids