Week 38: herhaalprik, de zorguitgaven, de miljoenennota, verzuim & schoollunch

Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of belangrijkste nieuwsitems per werkdag. Deze week waren onder meer de herhaalprik, de zorguitgaven, de miljoenennota, verzuim en gratis schoollunch in het nieuws. In dit weekoverzicht de belangrijkste gebeurtenissen van deze week.

Maandag: Eerste mensen krijgen herhaalprik tegen het coronavirus

De eerste herhaalprikken werden maandag gezet. Mensen die een groot risico lopen om ernstig ziek te worden als ze corona oplopen, krijgen voorrang. Dit zijn bijvoorbeeld ouderen, mensen die in een zorginstelling wonen en mensen met het syndroom van Down. Ook mensen die in de zorg werken zijn als eersten aan de beurt, om te voorkomen dat de zorg vastloopt bij een nieuwe golf.

Dinsdag: Totale zorguitgaven volgend jaar voor eerst boven 100 miljard euro 

In 2023 wordt naar verwachting in totaal 103 miljard euro uitgegeven aan de gezondheidszorg. Dat is 6 miljard euro meer dan dit jaar, staat in de begroting van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport die op Prinsjesdag is gepresenteerd. Het zorggeld wordt voor een groot deel opgehoest door (in-)directe premies van burgers. De kosten stijgen omdat er meer mensen een beroep doen op zorg en omdat de lonen en prijzen stijgen.

Woensdag: Wat staat er in de Miljoenennota over de zorgverzekering?

De Miljoennota die op Prinsjesdag is overhandigd heeft mogelijk ook gevolgen voor de zorgverzekering. Wat voor invloed heeft de begroting precies op de zorg die wij in Nederland krijgen? Dit gebeurt er met de zorgpremie, herstelzorg, het eigen risico, vitamine D, de combinatietest en meer? Lees het hier.

Donderdag: Verzuim gedaald, meer afwezigheid door psychische klachten

Het gemiddelde verzuimpercentage in Nederland is in augustus gedaald naar 4 procent, van 4,5 procent in juli. Dat zeggen arbodiensten HumanCapitalCare en Arboned. Daarmee ligt het verzuimpercentage vrijwel op het niveau van augustus 2019, dus voor de coronapandemie. Wel neemt het verzuim door psychische klachten toe, aldus de arbodiensten.

Vrijdag: Kamer wil 100 miljoen vrijmaken voor gratis schoollunch

Als het aan de Tweede Kamer ligt dan maakt het ministerie van Onderwijs 100 miljoen euro vrij voor gratis lunches op scholen in kwetsbare wijken. Een voorstel van Volt en D66 krijgt tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen voldoende steun.

Door: Nationale Zorggids / Æde de Jong