'Na vijf jaar is de MeToo-beweging nog steeds essentieel voor slachtoffers'

Deze maand is het vijf jaar geleden dat de #MeToo-beweging losbarstte en er een golf aan onthullingen over seksueel misbruik de wereld overging. Deze golf rolt vandaag de dag nog steeds en zorgt ervoor dat het taboe op het (online) delen van een misbruikervaring steeds verder afneemt. Dat meldt ANP Expert Support.

Tegelijkertijd zijn er in vijf jaar tijd ook weer nieuwe vormen van seksueel misbruik ontstaan en blijven veel slachtoffers nog altijd gevangen in gevoelens van schaamte en schuld. Door de samenwerking met slachtoffers weten wij, waarom het (anoniem) delen van een ervaring met seksueel misbruik, essentieel is. Of het nu om fysiek of om online seksueel misbruik gaat.

Je bent niet alleen

Met #MeToo zeggen slachtoffers van seksueel misbruik: "Ik herken me in jouw verhaal en je bent niet alleen." Want het gevoel niet alleen te zijn en eerlijk te mogen zijn over wat je hebt meegemaakt is, zo laten slachtoffers weten, essentieel om te kunnen herstellen van seksueel misbruik.

Beginnen bij de basis

Met WTFFF!?, het platform over online seksueel misbruik dat Fonds Slachtofferhulp samen met jongeren ontwikkelde, zorgen we er o.a. voor dat gevoelens van schaamte en schuld verminderen, zodat er meer kansen zijn voor de hulpverlening. Contact opnemen met een hulpverlener voelt voor veel jonge slachtoffers namelijk als een brug te ver. Op dit moment vindt slechts een gering percentage van de slachtoffers van online seksueel misbruik hulp, terwijl er goede specialistische hulp beschikbaar is.

Door: Nationale Zorggids