D66: Jongeren met mentale problemen moeten makkelijker hulp kunnen vinden

Jongeren met mentale problemen moeten veel makkelijker hulp kunnen vinden, vindt D66. De coalitiepartij wil daarom dat er één 'Eerste Hulp voor Jongeren' komt, waar jongeren naar kunnen bellen of mee kunnen chatten, ongeacht hun leeftijd en de ernst van hun problemen.

Meer dan één op de drie jongeren kampt met psychische klachten, van stress tot depressie of zelfs suïcidale gedachten. "Het lijkt wel een epidemie", zegt D66-Kamerlid Rens Raemakers. "Zoveel jongeren lijden onder prestatiedruk, stress en depressies. Ze hebben ook veel op hun bord."

Het is volgens Raemakers al lastig genoeg om hulp te vragen, maar jongeren weten soms ook goed waar ze moeten aankloppen. Hij pleit voor één duidelijk loket, waarbij jongeren van alle leeftijden terecht kunnen. Vanuit daar moeten ze dan geholpen worden.

Ondermaats

Raemakers zal zijn voorstel maandag doen tijdens een debat met onder anderen staatssecretaris Maarten van Ooijen over de jeugdzorg. Het belooft een fel debat te worden. De kwaliteit van de jeugdzorg is ondermaats, de wachtlijsten lang en het personeelstekort groot. Veel Kamerleden verliezen hun geduld, en willen dat het kabinet ingrijpt.

Door: ANP