Vrouwen met Premenstrueel Syndroom zijn gevoeliger voor verslaving

Verslavingsarts Rouhollah Qurishi (61) verdedigt vandaag zijn proefschrift. Hij deed een casestudie rondom een verslaafde vrouw op zijn spreekuur die aan het afkicken was. Zij gaf aan dat haar zucht naar heroïne telkens toenam de dagen vóór haar menstruatie. Met zijn verdere onderzoek toont hij aan dat er inderdaad een verband bestaat tussen verslaving en het Premenstrueel Syndroom. Daar kan bij de behandeling rekening mee gehouden worden. Dat meldt het Radboudumc.

"Voor onderzoek naar erectieproblemen wordt veel geld uitgegeven, terwijl dat maar bij 19  procent van de mannen voorkomt. Zeventig procent van de vrouwen ervaart lichamelijke en psychische klachten voordat ze ongesteld worden, maar daar is in verhouding veel minder aandacht voor", benadrukt Qurishi. Hij richt zich in zijn onderzoek op de behandeling van vrouwen met het Premenstrueel Syndroom (PMS), die periodiek hyper emotioneel, instabiel en/of prikkelbaar zijn en daardoor verslavingsgevoeliger worden. "Ze grijpen eerder naar pijnstillers, alcohol of andere middelen. Die vrouwen wil ik helpen."

"Verslavingsproblematiek groot in Afghanistan"

Een aandachtsveld dat hij in zijn moederland Afghanistan niet zou kunnen oppakken. Vrouwen hebben onder het taliban-regime helemaal geen rechten meer. Ze moeten thuisblijven en als ze protesteren worden ze opgepakt. Zelf vluchtte hij 27 jaar geleden met vrouw en twee kinderen naar Nederland, waar hij zich omschoolde tot arts in de verslavingszorg. "In Afghanistan was ik kno-arts, maar Nederland is voor buitenlandse artsen streng. Ik moest opnieuw als basisarts beginnen en de hele opleiding van zes jaar opnieuw doen." Daarom koos hij in Nijmegen voor de opleiding tot verslavingsarts. Dat was een korter traject, en met zijn achtergrond niet zo’n vreemde switch want de verslavingsproblematiek is groot in Afghanistan. "Er zijn 3,2 miljoen aan opium verslaafde mannen en vrouwen", vertelt Qurishi. "Opium wordt in het land zelf geproduceerd en is goedkoper dan paracetamol. Naast volwassenen zijn ook een half miljoen kinderen onder de 12 jaar verslaafd, want het middel wordt voor allerhande kwaaltjes voorgeschreven." Rouhollah behandelt ook op afstand, online, mensen in Afghanistan. 

"Met meer methadon kon ze van heroïne afblijven"

Zijn promotor professor Joost Drenth, hoogleraar Maag-, Darm- en Leverziekten, leerde Qurishi kennen als coassistent en later zag hij hem als patiënt op zijn spreekuur. "In de verslavingsgeneeskunde groeit ook geleidelijk een traditie van promoties. Qurishi was ervan overtuigd dat PMS bij vrouwen invloed heeft op verslaving. Hij had casuïstiek van een vrouw die aangaf dat ze zo’n drie tot vijf dagen vóór de menstruatie een grotere drang voelde om te gebruiken. Door haar in die dagen meer methadon te geven, kon ze tóch van de heroïne afblijven."

Door: Nationale Zorggids