'Bewegen helpt bij het verminderen van mentale en psychische klachten'

Het aandeel Nederlanders met psychische klachten is niet eerder zo hoog geweest. Dit blijkt uit de jaarlijkse Gezondheidsenquête van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Sport en bewegen kan een belangrijke bijdrage leveren om mentale en psychische klachten te verminderen. Dat meldt ANP Expert Support.

Sport en bewegen verlaagt niet alleen de kans op verschillende chronische aandoeningen zoals hart- en vaatziekten, diabetes en verschillende soorten kanker, maar is ook essentieel voor een mentaal gezonde bevolking. Hier is steeds meer bewijslast voor.

Sport en bewegen zorgen voor positieve veranderingen in gemoedstoestand en emoties. Daarnaast blijkt dat mensen die regelmatig sporten en bewegen minder angstige en depressieve symptomen ervaren. Je ervaart plezierige emoties doordat neurotransmitters zoals endorfines en serotonines in je lichaam toenemen.

Endorfines

Endorfines gaan de pijnprikkels in je lichaam tegen en geven een plezierig gevoel. Serotonine speelt ook een rol bij pijnprikkels en heeft invloed op onder andere geheugen, stemming en zelfvertrouwen. Ook is algemeen bekend dat sport en bewegen door sociale interactie, sociale steun en samen bewegen ook het mentale welbevinden een boost kunnen geven.

De genoemde toename van het aantal Nederlanders met psychische klachten - én de wetenschap dat sport en bewegen hier een positieve invloed op kan hebben - laat de noodzaak zien van een goede samenwerking tussen ggz-professionals, eerstelijnszorg en sport- en beweegsector. De huidige preventie- en sportakkoorden bieden hiervoor goede kansen.

Door: Nationale Zorggids