Normal_roken__sigaret__stoppen_met_roken

Nederlanders zoeken bij het stoppen met roken vooral afleiding in eten, bewegen, het huishouden en hobby’s, blijkt uit een peiling van PanelWizard onder ruim 1.300 mensen die de afgelopen jaren succesvol zijn gestopt. Tweederde van hen deed dit zonder hulp, terwijl uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat stoppogingen tot 77 procent succesvoller zijn als rokers professionele hulp krijgen. Daarom richt de campagne PUUR rookvrij de aandacht in de aanloop naar het nieuwe jaar – het moment van de goede voornemens – op methodes die een roker helpen te stoppen. Van bewezen stopmethodes tot persoonlijke tips van stoppers zelf. Dit meldt Rijksoverheid. 

Bijna tweederde van de Nederlanders zocht afleiding tijdens het stoppen met roken, vooral iets eten (28 procent), wandelen (19 procent) en sporten (15 procent) zijn populair. Vrouwen zoeken vaker afleiding dan mannen en doen dat onder andere door zich bezig te houden met hobby’s (17 procent tegen 12 procent), lezen (9 procent tegen 4 procent) en het gebruiken van de mobiel (14 procent tegen 8 procent). Jongvolwassenen (17 procent) grijpen tijdens het stoppen met roken nog vaker naar de mobiele telefoon. Om het ‘gemis’ van een sigaret op te vangen hield 9 procent iets in de hand als een pen, rietje of wortel, 6 procent stak iets niet-eetbaars als een tandenstoker of roerstaafje in de mond. Op moeilijke momenten zocht 20 procent hulp bij de partner. Als er erkende hulpmiddelen werden gebruikt was dat vooral de nicotinepleister (30 procent), medicatie (17 procent), een stop-app (10 procent) of hulp van de huisarts (9 procent).

Professionele hulp

Marc Willemsen, programmahoofd Tabak bij het Trimbos-instituut over de peiling: “Vooral professionele hulp helpt, maar alles waar mensen verder baat bij hebben om van de sigaret of sigaar af te blijven is mooi meegenomen. Hoewel het voor sommige mensen uitkomst biedt, is het natuurlijk niet zo dat de meeste rokers met wortels of wandelen kunnen stoppen. Een tabaksverslaving moet je niet onderschatten. Stoppen is niet eenvoudig, zeker als iemand al langere tijd rookt. Een goede plek om te beginnen bij de zoektocht naar hulp is de Stoplijn. Daar krijgen mensen tips en adviezen om het roken voorgoed vaarwel te zeggen.”

Door: Nationale Zorggids