Online seksueel misbruik is te voorkomen door gesprek met kind aan te gaan

Het is het grote schrikbeeld van elke ouder: je kind wordt seksueel misbruikt met beeldmateriaal. Het gebeurt steeds vaker en ook in de media is er meer aandacht voor. Dat meldt het Fonds Slachtofferhulp. 

Kinderen groeien op met alle mogelijkheden die de digitale wereld te bieden heeft. Hierbij horen helaas ook de ‘risico’s’. Ouders kunnen hun kinderen hier niet voor afschermen. Wat ze wél kunnen doen, is ervoor zorgen dat ze zich veilig voelen om alles te durven bespreken. Hierdoor kan online seksueel misbruik worden gestopt en in veel gevallen zelfs voorkomen worden. Het begint allemaal bij het voeren van open gesprekken over online seksualiteit en eventuele nare ervaringen. Een aantal tips die daarbij van pas komen:

Verdiep je in de belevingswereld van jouw kind

Jouw kind behoort tot de eerste generatie die volledig opgroeit met sociale media. Voor veel oudere generaties is het (online) mediagedrag van kinderen maar lastig te begrijpen. Toch is het als ouder belangrijk je hierin te verdiepen, want de online en offlinewereld van jouw kind loopt vaak door elkaar heen. Ook op het gebied van seksualiteit en seksuele vorming. Lees daarom verhalen van jongeren die online seksueel misbruik hebben meegemaakt. Hierdoor leer je wat hen tegenhoudt om over online misbruik te praten.

Verbied het niet, maar praat erover

Natuurlijk wil je als ouder liever niet dat jouw kind een naaktfoto naar een onbekende stuurt. Tegelijkertijd kunnen we het experimenteren met online seksualiteit niet verbieden. Dit hoort nu eenmaal (ook) bij de seksuele ontwikkeling van jongeren. Door het te verbieden, is de kans groot dat ze niet eerlijk durven zijn wanneer het misgaat. Door er open over te praten, durven ze eerder hun ervaring met je te delen. Ook wanneer dat een negatieve ervaring is en ze worden bedreigd of gechanteerd.

Wees je bewust van schaamte en schuldgevoel

Geef je kind mee dat het zich nergens voor hoeft te schamen. Wanneer schaamte en schuldgevoelens verdwijnen, verdwijnt ook het dwangmiddel van plegers.

Praat over online gedrag

Naast dat we onze kinderen willen beschermen, willen we hen leren om elkaars grenzen te respecteren. óók online. Naaktfoto’s die bedoeld zijn voor één vertrouwd persoon mogen niet rondgaan in een appgroep. Dit is hoe online shaming ontstaat, maar ook hoe foto’s in de verkeerde handen terechtkomen en kunnen worden gebruikt als dwangmiddel.

Veilig en gehoord voelen

Wanneer kinderen zich veilig en gehoord voelen en weten dat ze altijd overal over mogen praten, zullen zij eerder geneigd zijn ook negatieve ervaringen open te delen.

Door: Nationale Zorggids