'Klaslokalen vol planten vergroten het welzijn van kinderen'

Klaslokalen vol planten kunnen het welzijn van kinderen op school vergroten. Veel groen in de klas bevordert namelijk de sfeer en zorgt ervoor dat kinderen zich beter kunnen concentreren. Daarom grijpt IVN Natuureducatie de Nationale Onderwijstentoonstelling (NOT), die vandaag van start gaat in de Utrechtse Jaarbeurs, aan om iedereen in het onderwijs ervan te overtuigen dat een ‘binnenbos’ werkt. Dat meldt ANP Expert Support.

De basisscholen, die inmiddels over een binnenbos beschikken – over een paar weken passeren we de grens van 200 scholen – zijn razend enthousiast. Een klaslokaal vol planten is niet alleen gezellig, groen maakt ook bewezen gelukkiger en werkt stressverlagend. Als je bedenkt dat kinderen zo’n veertig procent van hun ‘wakkere’ tijd in het klaslokaal doorbrengen, is het dus heel belangrijk dat dit lokaal ook een fijne ruimte is.

Concentreren

In een klaslokaal met planten kunnen kinderen zich beter concentreren. Dat komt onder andere omdat de planten geluiddempend werken, waardoor het aanzienlijk minder lawaaierig is. Vooral planten met grote bladeren zijn goed voor de akoestiek. Daarnaast zorgt een groene oase in de klas voor een betere luchtkwaliteit, wat natuurlijk ook bevorderlijk is voor de concentratie. Kamerplanten halen namelijk CO2 uit de lucht en hebben daarom een luchtzuiverende werking. Nu zitten kinderen vaak lang in muffe klaslokalen, wat nog wel eens kan zorgen voor hoofdpijn of energiegebrek.

Door: Nationale Zorggids