Week 4: Yoga, nieuw covid-vaccin, oversterfte, leververvetting & ziekteverzuim

Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of belangrijkste nieuwsitems per werkdag. Deze week waren onder meer yoga, een nieuw covid-vaccin, oversterfte, leververvetting en ziekteverzuim in het nieuws. In dit weekoverzicht de belangrijkste gebeurtenissen van deze week.

Maandag: 'Happy with yoga: ‘Met yoga kun je zo diep gaan als je zelf wilt. Je werkt aan je lichaam, ademhaling, zenuwstelsel én geest. Als je dieper gaat kom je in aanraking met spiritualiteit’

INTERVIEW - Happy with Yoga is één van de toonaangevende yogaplatformen van Nederland. Het platform werd opgericht door Rolf en Melanie van Baalen. Ze willen met het platform een positieve bijdrage leveren aan het geluk en de gezondheid van mensen. Samen onderwijzen ze talloze vormen van yoga. Daarnaast is Rolf instructeur van de Wim Hof-methode. Om hier meer over te weten te komen, ging de Nationale Zorggids in gesprek met Rolf van Baalen.   

Dinsdag: Nieuw COVID-19 vaccin geeft mogelijk bredere en langduriger immuniteit

Een nieuw COVID-19 vaccin dat gebaseerd is op een ander werkingsmechanisme dan de huidige vaccins die op de markt zijn, is voor het eerst in mensen getest door onderzoekers van het Radboudumc. Toediening van dit vaccin bij gezonde vrijwilligers werd goed verdragen en leidde tot een goede immuunrespons

Woensdag: Vooral door griep en covid veel oversterfte in 2022 

Afgelopen jaar zijn in iedere leeftijdsgroep opnieuw meer mensen overleden dan verwacht. Belangrijke oorzaken waren de griep en corona. De oversterfte was iets lager dan in 2020 en 2021, toen dit aantal sterfgevallen voornamelijk te wijten was aan covid-19.

Donderdag: Kwartiertje meer bewegen helpt mogelijk om leververvetting te voorkomen

Een kwartiertje extra beweging per dag kan mogelijk helpen bij het voorkomen van vervetting van de lever, blijkt uit nieuw onderzoek. Leververvetting komt voor bij 1 op de 3 mensen in Nederland en gaat hand in hand met overgewicht. 

Vrijdag: Ziekteverzuim in de zorg in 2022 hoger dan ooit

Het verzuimpercentage in de zorg was vorig jaar hoger dan ooit, meldt Vernet, dat de zorgverzuimcijfers verzamelt. Het verzuim was in 2022 ruim 8 procent. Een jaar eerder kwam dat percentage nog uit op ruim 7 procent.

Door: Nationale Zorggids / Æde de Jong