Psycholoog die seks had met tbs’er blijft werken als zorgverlener

Eind vorig jaar werd een 34-jarige psychologe uit Assen veroordeeld voor een taakstraf omdat ze een seksuele relatie had met een tbs’er. Er is besloten dat zij mag blijven werken als zorgverlener in de ggz. Zij mag echter binnen twee jaar niet dezelfde fout maken, anders wordt ze vooralsnog uit het register geschrapt. Dat meldt RTV Drenthe.

De tuchtrechter in Zwolle oordeelde vandaag dat de psychologe mag blijven werken. De vrouw werd vorig jaar al veroordeeld door de strafrechter omdat ze als zorgverlener een relatie aanging met een cliënt van de Forensisch Psychiatrische Kliniek Assen.

Maandenlange relatie

De psychologe gaf toe dat zij maandenlang een relatie had met haar cliënt en daarbij ook seksuele handelingen verrichtte. Daarom stapte haar toenmalige werkgever, GGZ Drenthe, in januari naar de rechter om een maatregel te vragen.

Toen verklaarde de psychologe dat zij gedwongen werd om seks te hebben met de tbs’er. Het regionaal tuchtcollege voor gezondheidszorg in Zwolle oordeelde echter dat zij een groot deel van haar handelen vrijwillig deed. Dit bleek uit de ongeveer 5.000 WhatsApp-berichten die zij met elkaar hadden uitgewisseld. Daarin werd duidelijk dat zij niet alleen het initiatief nam tot de seks. Daarnaast probeerde zij de relatie in stand te houden op het moment dat de cliënt er een punt achter wou zetten.

Direct grenzen stellen

De tuchtrechter oordeelde dat het verwijt van de GGZ Drenthe dat ze de relatie niet meldde bij haar leidinggevende terecht is. De psychologe gaf aan te vrezen dat haar werkgever haar niet zou geloven. Volgens de rechter mag je van een GZ-psycholoog wel verwachten dat die direct grenzen stelt en een melding maakt bij de leidinggevende.

Ook het vervalsen van de verklaringen voor verlof valt slecht bij het tuchtcollege. Naar eigen zeggen gaf ze een vals adres op om te voorkomen dat de patiënt bij een vriendin van haar een vuurwerkbom naar binnen zou gooien. Door dit te doen bracht ze de bewoners van het andere gebouw in gevaar.

Nieuwe kans

Omdat de psychologe aan het begin van haar loopbaan staat en ze haar beroep zou verliezen als ze uit het register wordt geschrapt, heeft de rechter besloten om haar een nieuwe kans te geven. Het schrappen in het register wordt daarom voorwaardelijk opgelegd. Daarnaast moet ze zich onder behandeling laten stellen.

Door: Nationale Zorggids