RCC behandelt klachten antitransgenderspot van Gendertwijfel.nl

De Reclame Code Commissie (RCC) heeft de tientallen klachten die zijn ontvangen over een omstreden antitransgenderspotje op NPO Radio 1 tijdens een zitting behandeld. Dat laat een woordvoerder van de reclamewaakhond woensdag aan het ANP weten. De bedoeling is dat de commissie binnen "vier tot zes weken" een uitspraak publiceert over de zaak. Dit kan echter langer duren als de betrokken partij waar de klachten over zijn ontvangen in beroep gaat tegen de uitspraak, aldus de zegsman.

Bij de RCC, de NPO en de Stichting Ether Reclame (Ster), de organisatie die de reclamezendtijd op de publieke zenders verkoopt, kwamen begin februari vele tientallen klachten binnen over een omstreden radiospotje van de website Gendertwijfel.nl. In het spotje deelt een "moeder" haar bezwaren over transgenders: "Geslacht is toch geen keuze?" Zij roept de Tweede Kamer op een nieuwe transgenderwet tegen te houden.

Spottende toon

De Ster liet toentertijd weten lang te hebben getwijfeld over de spotjes vanwege de "spottende toon" van de tekst. Toch besloot de Ster het spotje toe te staan. Als de Reclame Code Commissie besluit dat de klagers gelijk hebben, dan zou de Ster alsnog kunnen besluiten de campagne te verbieden. De spotjes zijn inmiddels echter niet meer te horen op de zender omdat de campagne al is afgelopen.

In het najaar leidde een campagne van Gendertwijfel.nl in abri's ook tot een groot aantal klachten. Klagers vonden de reclame-uitingen oneerlijk en misleidend, en transgenders op een onnodig kwetsende wijze neergezet.

Door: ANP