Snelle hulp voor werknemers bij mentale klachten

1,3 miljoen werknemers in Nederland kampen met burn-out klachten. In 2021 heeft dit gezorgd voor 2,8 miljard euro aan verzuimkosten, alleen al vanwege werkstress. Werkgevers komen vaak pas te laat in actie, blijkt. Dit meldt Skipr.

Specialisten.net, een landelijk netwerk van psychologen en coaches, helpt bij een oplossing voor dit probleem. Zo kan een bedrijf via een online screening meten hoe mentaal gezond de medewerker en de organisatie zijn. indien nodig kan een werknemer binnen 24 uur terecht bij een psycholoog of coach in de buurt.

Korte behandeling

Werkgevers hebben een zorgplicht: een zieke werknemer heeft invloed op de werksfeer en kost een werkgever ongeveer 250 euro per dag. Preventiespecialist psycholoog Thijs te Braake: “Er zijn vaak al vroeg signalen dat het mentaal niet goed met iemand gaat. Vaak heeft een medewerker dat zelf niet in de gaten. Een korte behandeling van een psycholoog of coach kan de situatie snel verbeteren. Vaak is één sessie al genoeg. Dit maakt duidelijk dat tijdig opsporen loont.”

Screening

Ter Braake: “Bij een zorginstelling met 120 medewerkers deed bijvoorbeeld de helft mee aan een risicoscreening. Daaruit bleek dat meer dan 60 procent in de risicozone te zitten. Na een korte behandeling was drie maanden later bleek dat 43 procent gezond en klachtvrij was. Een jaar laten blijken deze medewerkers hoger te scoren op de mentale gezondheid en weerbaarheid dan medewerkers die geen therapie hebben gevolgd.”

Door: Nationale Zorggids