Normal_pexels-rfstudio-3825529__1_

Dinsdagochtend heeft de rechtbank van Groningen besloten dat de man die in 2020 een verpleegkundige stak, de komende twee jaar verplicht moet worden behandeld. Hij zit nu al een klein jaar in een tbs-kliniek. Dit meldt RTV Noord.

De veroordeelde had een medewerker van de psychiatrische kliniek van Lentis aan de Hereweg neergestoken in 2020, waar hij zat vanwege ernstige psychotische problemen. Terwijl het nog vroeg in de behandeling is, laat de man een positieve vooruitgang zien in de kliniek.

Naaldenangst

In 2020 zat de man bij Lentis voor zijn psychose, waar hij medicijnen kreeg via injectie. Door zijn angst voor naalden is dit uiteindelijk verkeerd uitgepakt, waardoor hij in zijn woede de verpleegkundige neerstak.

De uitspraak kwam uit op twaalf maanden cel en tbs met voorwaarden, waaronder een verplichte behandeling in een kliniek. Uit voorzorg op herhaling van het incident, naaldenangst bleef houden en nog psychotisch was, is de veroordeelde later weer in een gesloten kliniek geplaats met tbs met dwangmaatregel.

Positieve ontwikkeling

Op het moment boekt de man vooruitgang, waarbij hij al een half jaar verschillende behandeling volgt om zijn emoties onder controle te houden en een mbo studie volgt. Daarnaast is zijn naaldenfobie overwonnen, waardoor hij zijn medicaties toegediend krijgt.

Het komende jaar is zijn eerste verlof, waarbij de behandelaars gaan bekijken hoe de man met nieuwe prikkels om zal gaan.

Door: Nationale Zorggids