Normal_burn-oout_brandweer_sfeerbeeld_ginkelse_heide_-4-5-2023__61___1_

Een nieuw initiatief staat op het punt om uit te rukken: de Burn-Out Brandweer. Dit brandweercorps zich richt zich op preventie- en bestrijding van stress- en burn-out gerelateerde klachten en zal Nederland aandoen in een unieke brandweerauto. Dit meldt Burn-Out Brandweer.

De Burn-Out Brandweer is een ludiek, laagdrempelig en ontspannen initiatief om mensen bewuster te maken van deze ziekte. De hiervoor speciaal aangeschafte historische brandweerauto gaat dit voorjaar starten met een voorlichtings tour langs scholen, braderieën, festivals en bij (bedrijven)terreinen. Doel is vooral mensen na te laten nadenken over hun eigen levensstijl/balans en vormen van ontspanning. De auto is dan ook ruimschoots voorzien van sport- en spel attributen, relaxfauteuils, stoelmassage, schildersattributen, muziek voor ontspanning en boeken. Ook aanwezig zijn voorlichtingsmaterialen die door de crew, bestaande uit professionele burn-out coaches, zal worden uitgedeeld en toegelicht. 

Activiteiten

Speciaal voor bedrijven & organisaties zijn er workshops stresspreventie & coachend leiderschap en is er een laagdrempelig teambuilding bedacht waar medewerkers op een speelse en creatieve manier, via een talentengame, bewuster na gaan denken over het indelen van tijd, het stellen van de juiste doelen, balans zoeken en communicatie over grenzen stellen en stress ervaren. De nadruk ligt op het positieve. Het nuttige wordt daarbij afgewisseld met het aangename. Er zijn try-out workshops, meditatie, yoga, thai chi of wildplukken zodat deelnemers kunnen proeven aan manieren om zelf aan de drukte te ontsnappen. Leidinggevenden wordt geleerd te signaleren, te relativeren en coachend aan te sturen.
 
Voor (middelbare) scholen & onderwijsinstellingen is een voorlichtingsprogramma waar door middel van sport & spel inzicht wordt gegeven waarom offline zijn en balans vinden op jongere leeftijd al belangrijk is.
 
Voor mensen die uitgeblust zijn, verzorgt de burn-out brandweer 1:1 coaching gesprekken online of in de brandweerauto op locatie bijv. in het bos. Hierbij wordt gekeken naar zowel de mentale, emotionele als fysieke gezondheid van de persoon, met als doel deze weer snel gezonder terug naar zichzelf te brengen.  

Mensen helpen

De Burn-Out Brandweer is een initiatief van ‘brandweercommandant’ Robbert Minderhoud, die in het dagelijks leven professioneel coach is. Het is zijn doel om mensen meer inzicht te geven in hun eigen gedragspatronen en eventueel te helpen via inzichtgevende gesprekken en evenementen.
 
“Hoe ludiek ook, het initiatief is echt bloedserieus. Ik maak mij al lange tijd zorgen over de hoge werkdruk, het altijd aan staan en de alsmaar oprukkende technologie in onze levens.  Het normale menselijke contact dreigt te verdwijnen; we worden geregeerd door algoritmes met eenzaamheid en angsten tot gevolg. Mijn doel is om mensen hun eigen vuur weer aan te laten steken zodat ze in hun eigen licht komen te staan. Het liefst doen wij dit door zo min mogelijk te blussen.”
 
Dat dit een brandende kwestie is, is evident. Ruim 1,3 miljoen mensen in Nederland vertonen burn-out klachten. Daarmee is het beroepsziekte nummer 1 binnen de psychische aandoeningen. Toch lijkt er maar weinig aandacht voor dit grote probleem voor politiek en maatschappij. We lezen er wel over in de media,het topic is hot, maar de oplossingen zijn lauw. 
 
Door: Nationale Zorggids