Normal_rss_entry-382913

De rechtbank in Rotterdam hervat maandag het proces over de schietpartij op zorgboerderij Tro Tardi in Alblasserdam en de moord in een schoenmakerij in Vlissingen die daaraan voorafging. De tweede zittingsdag staat in het teken van de slachtoffers. In totaal maken 21 slachtoffers en nabestaanden gebruik van het spreekrecht. Ook bespreekt de rechtbank ruim veertig ingediende schadeclaims.

Het strafproces begon begin april, maar werd na de eerste zittingsdag onderbroken door persoonlijke omstandigheden van een van de drie rechters.

Maandagochtend komen eerst de nabestaanden van de 60-jarige schoenmaker uit Vlissingen aan het woord. Hij werd op 4 mei vorig jaar doodgeschoten in zijn winkel aan de Sint Jacobsstraat.

De verdachte van de moord is John S. (39) uit Oud-Alblas, die in april aan de rechtbank vertelde dat hij de schoenmaker geblinddoekt door zijn hoofd had geschoten tijdens een seksdate. Beelden van het lichaam en een briefje op diens buik stuurde S. naar een minderjarige ex-vriendin die hij had leren kennen op de zorgboerderij, waar hij vanwege die ongewenste relatie werd weggestuurd.

Twee dagen later kwam S. gewapend naar de zorgboerderij en schoot hij vrijwel direct op de eerste twee mensen die hij tegenkwam bij het paardenverblijf. Een 34-jarige vrouw kwam daarbij om het leven, een 20-jarige vrouw raakte levensgevaarlijk gewond. Kort daarna ging S. naar binnen en schoot hij een 16-jarige cliënte dood die hem tegemoet kwam lopen. Bij dit tweede deel van de schietpartij raakte ook een 12-jarige jongen zwaargewond.

Moordfantasieën

S. wordt verdacht van drie moorden en twee pogingen tot moord. Verder staat S. terecht voor het bedreigen van zijn minderjarige ex-vriendin. Zij had voorafgaande aan de moorden ook al een foto van hem ontvangen met daarop het wapen en handschoenen met een motief van een skelet. Volgens deskundigen van het Pieter Baan Centrum heeft S. een persoonlijkheidsstoornis waardoor hij moordfantasieën ontwikkelde en is hij verminderd toerekeningsvatbaar.

Nabestaanden

De rechtbank trekt maandag de hele dag uit voor het spreekrecht en het bespreken van de ingediende schadeclaims. Naast nabestaanden komen ook cliënten van de zorgboerderij, die de schietpartij hebben meegemaakt, aan het woord. De strafeis tegen S. en het pleidooi van zijn advocaat staan voor dinsdag op de planning.

Door: ANP