Zo kick je af van een neussprayverslaving

Een neusspray gebruiken tijdens de verkoudheid kan flinke verlichting brengen, maar het heeft ook een verslavende werking. De bijsluiter van de neusspray met xylometazoline is dan ook heel duidelijk: gebruik de spray maximaal een week en gooi het daarna weg. Een toenemend aantal jongeren heeft echter een neussprayverslaving. Hoeveel dit er zijn is echter niet bekend, omdat ze niet naar de huisarts gaan en er geen cijfers over deze verslaving worden geregistreerd. Dit meldt Metro. 

Volgens KNO-artsen zouden er zo’n tien- tot honderdduizenden mensen met jaar een verslaving aan neusspray hebben. Het gebruik is namelijk heel laagdrempelig en het is makkelijk om na een week nog even te verlengen. Er zouden zelfs mensen zijn die een flesje per dag opmaken.

Xylometazoline

Neusspray brengt tijdelijk verlichting, maar langdurig gebruik van het stofje xylometazoline zorgt voor meer opzwelling van het neusslijmvlies. Uiteindelijk ziet de neus er door langdurig gebruik alleen maar uit als een schaafwond. Een schaafwond die dieper en groter wordt naarmate de verslaving erger wordt. Neusspray kan op termijn dus ook pijnlijk zijn.

Afkicken

Ouders die zien dat hun kind verslaafd is, doen er goed aan om een gesprek aan te gaan over de gevaren. Ook is afkicken natuurlijk erg belangrijk. Dit kan door het gebruik langzaam af te bouwen en slechts één neusgat te sprayen. Dan kan het andere neusgat afkicken. Het is belangrijk om hiermee door te gaan tot het kind weer vrij kan ademen. Soms kan het ontwennen tot wel een maand duren.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky