Docu van Verboom en Scherder over impact van telefoonverslaving

Actrice Hanna Verboom en hersenwetenschapper Erik Scherder onderzoeken in Je aandacht verdient aandacht, wat de impact is van mediaconsumptie op ons brein en onze gemoedstoestand. Zij doen dat in de eerste korte documentaire van de serie Cinetree Conversations, die vanaf donderdag op Cinetree te zien is.

"Net als velen ben ik verslaafd aan mijn mobiel", bekent Verboom. "Steeds meer merk ik dat ik er overprikkeld van raak en niet kom tot wat ik echt wilde doen. Maar minderen lukt niet." De actrice is daarom met de hersenwetenschapper in dit probleem gedoken, op zoek naar een oplossing. "Ik ben heel erg trots op deze docu en daarmee de aftrap van een serie aan korte documentaires waarin we ons mediagebruik en de perspectieven die we als waar aannemen, onder de loep nemen."

Impact van schermtijd op hersenen

Scherder, hoogleraar Neuropsychologie aan de VU in Amsterdam, onthult wat de impact is van de schermtijd op onze hersenen. "Moeite doen is een work-out voor je hersenen, terwijl oppervlakkig surfen op allerlei social media je hersenen lui maakt. Door steeds maar van Instagram naar TikTok naar Facebook en naar Twitter te hoppen, neemt je aandachtscapaciteit af. En dat moet je niet willen."

Naast Verboom en Scherder delen ook drie andere Nederlanders hun persoonlijke worstelingen op dit gebied.

Door: ANP