Vijftig hoogbegaafde kinderen met psychiatrische problemen ontzegd van zorg

Stichting Palet Flevoland behandelt 85 hoogbegaafde kinderen die kampen met psychiatrische problemen, maar kan 50 anderen die zijn aangemeld niet helpen. Voor die groep kinderen krijgt de zorginstelling geen vergoeding van de gemeente Almere. Dit meldt Omroep Flevoland. 

Acht kinderen die op de wachtlijst staan bevinden zich in een spoedeisende situatie. Ze kunnen niet bij andere zorginstellingen worden ondergebracht, omdat kinderen met een hoog IQ een specifieke behandeling krijgen. Kinderen die wel bij een andere zorgaanbieder terechtkonden, werden daar niet adequaat geholpen. Ouders trokken hierover in mei al aan de bel, maar in de tussentijd is de gemeente niet met een oplossing gekomen.

Indirect contract

Het probleem is ontstaan toen de samenwerking tussen onderaannemer Palet Flevoland en hoofdaannemer Family Supporters begin januari 2023 stopte. Palet had als onderaannemer indirect een contract met Almere, maar na het stopzetten van de samenwerking niet meer. Nu krijgt de zorginstelling dus niet meer betaald voor de vijftig kinderen die zich na 1 januari aanmeldden bij de stichting.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky