Steeds meer mensen kopen illegale slaap- en kalmeringsmiddelen

Het aantal mensen dat online zware slaap- en kalmeringsmiddelen koopt, neemt toe. Volgens AfkickkliniekWijzer.nl is het tegenwoordig zeer eenvoudig om zonder recept bij een online webshop benzodiazepinen te kopen. Er is geen toezicht op het gebruik ervan, wat voor risico’s bij de gebruiker kan zorgen. Dit meldt AfkickkliniekWijzer.nl in hun onderzoek

Het gebruik van benzo’s kan tot grote gezondheidsrisico’s leiden, vooral als er geen toezicht van huisartsen of apotheken op is. Binnen een paar weken kan iemand al verslaafd raken bij normaal gebruik van benzo’s. Er is ook een vergroot risico op overdosis of vergiftiging, doordat webshops bijvoorbeeld doseringen kunnen afgeven die afwijken van het gangbare.

Disclaimer

AfkickkliniekWijzer.nl ziet een toename van 60 procent van problematisch gebruik van slaap- en kalmeringsmiddelen. Ook neemt het aantal geïnteresseerden dat de aankoop van online benzo’s onderzoekt  toe en zijn zoekopdrachten naar Bromazolam en Pyrzalom dit jaar toegenomen met 67 procent en 37 procent. Dit zijn scheikundige klonen van bestaande benzodiazepinen. Deze mogen legaal worden verkocht in Nederland, mits er een disclaimer “niet geschikt voor menselijke consumptie” of “alleen geschikt voor onderzoeksdoeleinden”.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky